Amerikos maisto produktų ir gėrimų vartotojams diegiami sveikos mitybos įpročiai

JAV žemės ūkio departamentas (USDA) ir JAV sveikatos ir žmogiškųjų paslaugų departamentas (HHS) kartu parengė ir gruodžio pabaigoje išleido „Mitybos gaires Amerikos gyventojams 2020-2025 m.“.

Šios gairės tradiciškai yra rengiamos kas penkerius metus nuo 1980 m. Dokumente yra sudėtos pagrindinės mokslu grįstos rekomendacijos dėl sveikos ir saugios mitybos.  Šiomis gairėmis vėliau remiasi JAV politiką ir iš jos išplaukiančias taisykles formuojančios institucijos, siekiančios, kad iki Amerikos vartotojų atkeliautų sveiki ir maistingumu turtingi produktai.

Eksportuojantiems arba ketinantiems eksportuoti maisto produktus bei gėrimus į JAV, šios gairės gali padėti susipažinti su naujausiomis mitybos tendencijomis bei sužinoti, kokius produktus vartoti yra skatinami amerikiečiai, su tikslu suformuoti geresnius jų mitybos įpročius bei didinti ligų, susijusių su neteisinga mityba, prevenciją.  

Gairėse pabrėžiama, kad jau nuo jauniausio amžiaus beveik visi amerikiečiai turėtų pereiti prie sveikesnės mitybos įpročių bei pradėti vartoti maistą mažesnėmis porcijomis. Gairėse yra išvardinti pagrindiniai sveikos mitybos grandinės produktai ir jų ingredientai tokie kaip:

Grūdai ir jų produktai. Amerikiečiams pabrėžiama į savo mitybos racioną įtraukti tokias grūdines kultūras kaip: burnočiai, miežiai, rudieji ryžiai, grikiai, bulguro, sojų kruopos, avižos, taip pat grūdinius gaminius, tokius kaip kvietinę duoną, grūdų pusryčių košes, kitus pilno grūdo duonos gaminius. 

Pieno produktai. Gairėse nurodoma, kad rekomenduojami pieno produktai turi būti pasirenkami neturintys sudėtyje laktozės arba pagaminti sojų pieno pagrindu, turintys mažai arba visai neturintys riebalų. Rekomenduojami vartoti tokie pieno produktai kaip: pasukos, jogurtas, kefyras, sūris, pieniški desertai. Grietinė, lydytas sūris nėra rekomenduojami dėl sudėtyje esančio mažo kalcio kiekio. 

Daržovės ir vaisiai. Išskirtinai pabrėžiama visų rūšių daržovių ir vaisių nauda. Taip pat rekomenduojama vartoti ne tik šviežias daržoves bei vaisius, tačiau ir šaldytas džiovintas, konservuotas ar kitaip paruoštas vartoti daržoves bei vaisius. 

Proteino turintys produktai. Rekomenduojami visi baltyminiai produktai įskaitant liesą mėsą, paukštieną ir kiaušinius, jūros gėrybes, pupeles, žirnius ir lęšius, riešutus, sėklas, sojos produktus ir kt. baltyminius gaminius. 

Gairėse ypač pabrėžiama, kad visų amžiaus grupių žmonėms rekomenduojama apriboti maisto produktus ir gėrimus turinčius pridėtinio cukraus bei sočiųjų riebalų. 

Išsamiau apie mitybos gaires, kurios bus diegiamos JAV gyventojams artimiausius penkerius metus galite perskaityti: https://www.dietaryguidelines.gov/sites/default/files/2020-12/Dietary_Guidelines_for_Americans_2020-2025.pdf