Tautinio paveldo produktų patikrų rezultatai ir rekomendacijos
Žemės ūkio agentūra prie Žemės ūkio ministerijos kartu su ekspertų komisija šių metų antrame ketvirtyje atliko planinius tradicinių amatininkų veiklos patikrinimus Vilkaviškio, Elektrėnų, Prienų ir Švenčionių rajonuose. Šios patikros siekė ne tik nustatyti, kaip amatininkai laikosi reikalavimų ir įsipareigojimų, bet ir suteikti gamintojams galimybę tobulinti savo veiklą bei padėti spręsti kylančius iššūkius.
Per patikrinimus buvo atkreiptas dėmesys į keletą svarbių neatitikimų ir pareikalauta, kad būtų griežtai laikomasi nustatytų reikalavimų. Pastebėta, kad gaminant tradicinius mėsos gaminius, naudojama masinės gamybos įranga ir netradiciniai prieskoniai. Sertifikuotų produktų gamyba turi būti atskirta nuo masinės gamybos. Jai gaminti dažnai reikalaujama net speciali istorinė įranga. Netradiciniais prieskoniais tautinio paveldo produktai nėra gardinami. Amatininkai savo produktus, pažymėję tautinio paveldo ženklais, įsipareigoja gaminti ir ženklinti tik tai, kam buvo išduotas sertifikatas bei griežtai laikytis tų reikalavimų.
Atkreiptas dėmesys ir į tai, kad ne visada sertifikuoti gaminiai buvo gaminami laikantis aprašuose nurodytų receptūrų, ir gali pateikti tinkamai užpildytas technologines korteles. Situacijai pakeisti ir užtikrinti, kad visi gamybos procesai atitiktų reikalavimus, gali padėti papildomi mokymai ir konsultacijos.